Šta uzrokuje pojavu kamena u žučnoj kesi i kako ga se rešiti


Žučna kesa je mali organ koji se nalazi odmah ispod jetre i ima jedinstvenu ulogu u organizmu – da sakuplja i skladišti žuč. Osnovna funkcija žuči je učestvovanje u procesu varenja hrane i  emulgacije masti. Pri varenju hrane žuč se po potrebi ispušta u dvanaestopalačno crevo. Problemi nastaju kada se ovaj proces iz nekog razloga poremeti, te žučni kanali postanu delimično ili potpuno neprohodni.

Kamen u žučnoj kesi

Ukoliko postoji promena ili disbalans u sastavu žuči ili ako se žučna kesa ne prazni potpuno moguće je formiranje kamena u žuči. Žučni kamenci se u 85% slučajeva sastoje od holesterola i uglavnom su glatki i čvrsti, a na preseku imaju tipičnu slojevitu građu. Veličina kamečića može biti od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Preostalih 15%  su uglavnom nepravilnog oblika, tamne boje i mekši su od holesterolskih.

Šta uzrokuje razvoj kamena u žučnoj kesi?

Nekoliko faktora može uzrokovati razvoj kamena u žučnoj kesi, tačnije ishrana, starost, pol, genetika, trudnoća. Kamen u žučnoj kesi se najčešće javlja kod žena i starijih osoba, a smatra se da i ishrana bogata zasićenim mastima i šećerima doprinosi pojavi. Ukoliko postoji istorija bolesti u porodici, postoji i povećan rizik za razvoj kamena u žuči.

Da li je prisustvo kamenčića u žučnoj kesi opasno?

Prisustvo kamenčića u žučnoj kesi nije opasno, ali su opasne komplikacije koje se mogu javiti. Kod određenog broja pacijenata može doći do upale žučnih puteva, žučne kese, žutice, upale pankreasa, sepse.

U najvećem broju slučajeva, kada nema upale, pacijenti ne prijavljuju nikakve simptome.

Simptomi kamena u žučnoj kesi

  • Jak bol ispod desnog rebarnog luka
  • Pojasni bol u središnjem delu trbuha
  • Mučnina i povraćanje
  • Povišena temperatura
  • Žutica

Opercija žučne kese

Opercija žučne kese danas predstavlja najčešću operaciju u svetu, a zlatni standard u abdominalnoj hirurgiji je laparoskopska operacija. Prednosti laparoskopske metode nad otvorenom (klasičnom) operacijom su mali rezovi na trbuhu, kraće vreme trajanja operacije i ležanja u bolnici kao i brži postoperativni oporavak.

Preporučena ishrana

Osobama koje imaju kamen u žučnoj kesi preporučuje se ishrana sa niskim procentom masnoće. Jelovnik bi trebalo da se bazira na svežoj, sirovoj i barenoj hrani. Bilo bi poželjno da u toku dana imate više obroka koji su manje obimni.

Zakažite besplatne konsultacije

Konsultacije podrazumevaju dolazak pacijenta u Opštu bolnicu Sava Surgery i razgovor tokom kojeg Vam predložimo adekvatan način lečenja i zajedno sa Vama donesemo odluku.

Konsultacije možete zakazati pozivom na broj 018 512 907