Operacije slepog creva

Uklanjanje slepog creva

Apendektomija (uklanjanje slepog creva) je hirurška procedura koja uključuje otvaranje trbušne duplje i uklanjanje crvuljka (Appendix vermicularis) zbog akutne ili hronične upale slepog creva. Glavni uzrok upale je prepreka na izlazu sadržaja crvuljka izazvana nakupljanjem fekalnih masa. Prepreka uzrokuje širenje crvuljka zbog nakupljanja tečnosti i sluzi, slabije oticanje venske krvi i limfe, nakupljanje bakterija.

Crvuljak može imati niz različitih položaja i varijacija, pa se simptomi mogu znatno razlikovati kod pojedinih pacijenata. Početni je simptom obično slabo ograničen bol u trbuhu u predelu pupka koji nastaje zbog grčenja i širenja crvuljka. Može postojati povećana potreba za velikom nuždom i puštanjem gasova (koji ne smanjuju tegobe). Javljaju se mučnina i povraćanje, a nakon 4-6 sati bolovi se lokalizuju u donji desni deo trbuha gde se najčešće nalazi crvuljak. Ako se crvuljak ne nalazi na tipičnom mestu simptomi ne moraju biti ovakvi. Bolesnici mogu imati gubitak apetita i opstipaciju (zatvor), ali i proliv zbog nadražaja tankog crijeva. Ako crvuljak pukne bolesnik može osetiti kratkotrajno poboljšanje. Međutim, ubrzo bolovi postaju jači. Zbog upale trbušne maramice bolovi se šire na celi trbuh koji je na dodir tvrd (akutni abdomen). Pregledom se utvrđuje normalna ili povišena telesna temperatura, puls je ubrzan, leukociti (bela krvna zrnaca) su povišeni, c-reaktivni protein  (CRP) je povišen, jezik obložen, bolesnik leži s privučenom desnom nogom jer mu to smanjuje napetost desne strane trbušnog zida. Trbuh je bolno osjetljiv na palpaciju. U uznapredovalim slučajevima nastaje odumiranje delova crvuljka (gangrena), pucanje crvuljka i rasipanje gnoja po trbušnoj šupljini sa kliničkim znacima peritonitisa.

Laparoskopska / klasična operacija

Lečenje upale slepog creva je isključivo hirurško. Predstavlja najčeški hirurški zahvat u abdominalnoj hirurgiji. U Opštoj bolnici “Sava Surgery” se rade dve vrste operacija slepog creva: laparoskopska i klasična operacija.

Dosadašnja svetska istraživanja pokazuju značajnu prednost laparoskopske operacije slepog creva u odnosu na klasičnu operaciju, posebno kod gojaznih pacijenata. Postoperativni bol je manji, oporavak je brži, operativni rez je minimalan.

Specijalisti

dr Dragan Stefanović

Specijalista opšte hirurgije
Direktor bolnice

dr Slobodan Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

dr Dragan Mihajlović

Specijalista opšte hirurgije - proktolog

dr Ana Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

dr Aleksandar Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

doc. dr Nebojša Ignjatović

Specijalista opšte hirurgije

dr Igor Đurišić

Specijalista opšte hirurgije