Incizija Bartolinijeve žlezde

Bartolinijeve žlezde

Bartolinijeve žlezde su parne žlezde lokalizovne u predvoriju vagine, u donjoj trećini velikih usana. Veličine su oko 1cm (veličine lešnika). Bartolinijeve žlezde luče sekret koji prekio kanalića dužine oko 2cm dospeva do baze malih usana i tom prilikom vlaži vaginu i spoljašnje polne organe žene tokom seksualnog odnosa.

Cista Bartolinijeve žlezde nastaje kao posledica prethodnih upala i ožiljaka a nakon zapušenja samog izvodnog kanala i nakupljanja sekreta. Najčesće je lokalizovana na jednoj strani. U ovom stadijumu je bezbolna i ako nije dostigla veće dimenzije može biti potpuno asimptomatska.

Incizija Bartolinijeve žlezde

Sekundarna infekcija ciste Bartolinijeve žlezde dovodi do nakupljanja gnojnog sadržaja unutar ciste i formiranja apscesa (akutne lokalizovane upale). Ona se karakteriše jakim bolom koji je najizraženiji tokom seksualnog odnosa ali može i otežati hodanje, crvenilom, otokom, povišenom telesnom temperaturom. Kod žena sa ovakvom kliničkom slikom potrebno je uraditi inciziju žlezde radi oslobađanja gnojnog sadržaja. Procedura traje oko 20 minuta. Incizija i drenaža su relativno brzi postupci koji se sprovode u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Apsces ili cista se otvore vertikalnim rezom dužine 1,5 do 3 cm, što bliže sluzokoži ulaza u vaginu. Nakon toga se postavlja dren kojim se omogućava oticanje „zarobljenog sekreta“. Ovim postupkom bol se veoma brzo otklanja.

Marsupijalizacija

Marsupijalizacija je postupak koji se nadovezuje, kada je to potrebno na inciziju i drenažu. Šupljina odnosno cista ili apsces se ispiraju fiziološkom rastvorom ili nekim drugim rastvorm u cilju čišćenja a onda se ivica rane šije sa zidom ciste, što znači da je prirodni otvor žlezde sada trajno (kada prođe zapaljenje) proširen odnosno žlezda se prazni u kontinuitetu. Ali, to i dalje ne isključuje da ne može doći do novog zapaljenja. Marsupijalizacija nije trajno rešenje. Posle ovog postupka recidiv se dešava u 5 do 15% slučajeva. Takođe, mogući su podlivi, infekcije i bolni odnosi.

Ekscizija Bartolinijeve žlezde

Ekscizija je veći operativni zahvat koji se ne može obaviti u ambulanti već zahteva bolničke uslove. Postupak podrazumeva uklanjanje same žlezde. Nakon ovog zahvata dominira osećaj suvoće sa posledicama koje nosi, pa se postupak retko praktikuje i to obično kod žena u postmenopauzi.

Specijalisti

dr Vladimir Antić

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Sonja Pop-Trajković

Specijalista ginekologije i akušerstva

prof. dr Aleksa Andrejević

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Strahinja Manojlović

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Bojan Lukić

Specijalista ginekologije i akušerstva