Polip materice i grlića materice

Šta su polipi materice i grlića materice

Polipi predstavljaju najčešće benigne izrasline koje se javljaju na sluzokoži materice ili grliću. Obično su to tumori koji imaju peteljku, ali u nekim slučajevima mogu biti širokom osnovom vezani za podlogu. Varijabilne su veličine, u rasponu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Pretežno se jаvljаju kod ženа koje prolаze kroz menopаuzu ili su u postmenopаuzi, iаko ih mogu imati i mlаđe žene. Gotovo nikаdа se ne pojavljuju kod mlаdih devojaka pre početkа menstruаcije. Istovremeno, polipi na grliću materice su čestа pojаvа tokom trudnoće, a mogu nastati i usled povećаnja nivoa hormonа estrogenа.

Ponekad prisustvo polipa ne pokazuje određene simptome, već se promene otkriju slučajno na ginekološkom pregledu.

Najčešći simptom je vaginalno krvarenje, koje se može javiti nakon seksualnog odnosa, između dve menstruacije ili u menopauzi.

U nekim slučajevima može doći do infekcije polipa, kada dolazi do njegove ulceracije. Ovo stanje je praćeno povišenom telesnom temperaturom, bolovima i izraženom vaginalnom sekrecijom.

Iako su uglavnom benigne prirode, polipi u znatnoj meri mogu uticati na trudnoću i dovesti do steriliteta. Takodje, u toku trudnoće, mogu izazvati popuštanje samog grlića materice sa posledičnim prevremenim porođajem ili sponatnim pobačajem.

Histeroskopija

Lečenje polipa podrazumeva potpuno hirurško uklanjanje, koje se najčešće vrši tokom histeroskopije. Histeroskopija je procedura tokom koje se uz pomoć kamere malih dimenzija vizualizuje šupljina i sluzokoža materice. Korišćenjem dodatnih instrumenata koji su pričvršćeni za histeroskop, vrši se ciljano uklanjanje polipa u celosti, bez oštećenja okolnog endometrijuma. Međutim, u određenim slučajevima je neophodno uraditi kiretažu (struganje zidova materice). Materijal uzet tokom intervencije se šalje na patohistološku verifikaciju. Za vreme intervencije, pacijent je u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, a sama intervencija traje oko 30 minuta.

Najbolja prevencija polipa je lečenje upala i trauma grlića materice. Endometrijalni polipi se otkrivaju ginekološkim ultrazvučnim pregledom. Ukoliko minimum jednom godišnje dolazite na redovne kontrolne godišnje preglede, dajete mogućnost vašem lekaru da u pravom ritmu prati vaše zdravlje i da vam daje pravovremene dijagnoze i terapije.

Specijalisti

dr Vladimir Antić

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Sonja Pop-Trajković

Specijalista ginekologije i akušerstva

prof. dr Aleksa Andrejević

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Strahinja Manojlović

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Bojan Lukić

Specijalista ginekologije i akušerstva