Hemoroidi

Hemoroidi (šuljevi)

Hemoroidalna bolest (šuljevi) su jedna od najčešćih bolesti savremenog čoveka. Smatra se da svaka druga osoba starosti preko 50 godina pati od ovog problema, sa podjednakom učestalošću kod osoba oba pola. Sa medicinskog aspekta, hemoroidi su normalna anatomska vaskularna struktura u analnom kanalu. Kada su upaljeni daju znake i simptome hemoroidalne bolesti. Nekada se hemoroidi proglašavani za proširenje vena analnog kanala, dok se poslednjih godina hemoroidi opisuju kao vaskulano jastuče u kome postoji čitav splet krvnih sudova (arterija, vena i njihovih spojeva).

Tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat. Uspravan položaj kod čoveka višestruko povećava pritisak u rektalnim venama što ponekad izaziva njihovo uvećanje. Sam unutrašnji razlog nastanka hemoroidalne bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Samoj pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i genetika, tj. nasledni faktori, ishrana koja je nepravilna (preterano začinjena, ljuta, kisela), zanimanje koje obavljamo, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor i naprezanje prilikom pražnjenja, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa). Hemoroide delimo na spoljašnje i unutrašnje.

Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi se pojavljuju unutar analnog kanala. Kada su manje izraženi ne mogu se videti ili napipati spolja. U većini slučajeva ne zahtevaju hirurško lečenje.

Spoljašnji hemoroidi

Spoljašnji hemoroidi se pojavljuju ispod kože na samom početku analnog kanala. Za razliku od unutrašnjih hemoroida mogu biti izuzetno bolni prilikom defekacije.

Simptomi:

  • Bolovi u analnoj regiji
  • Pojava sveže krvi na toalet papiru (hemoroidi jesu najčešći uzrok rektalnog krvarenja, ali postoje i drugi ozbiljniji uzroci, te je kod svakog krvarenja iz gastrointestinalnog trakta indikovan lekarski pregled)
  • Svrab i oticanje u analnoj regiji
  • Tromboza hemoroida

Četiri stepena hemoroida:

  • I stepen – uglavnom se radi o unutrašnjim hemoroidima, sa ili bez krvarenja, koji se ne mogu videti spolja. U većini slučajeva ne zahtevaju hirurško lečenje.
  • II stepen – veći hemoroidalni čvorići koji izlaze (prolabiraju) kroz analni kanal ali se spontano vraćaju. U nekim slučajevima se moraju hirurški lečiti.
  • III stepen – hemoroidi koji prolabiraju kroz analni kanal prilikom defekacije ili obavljanja težeg fizičkog rada i ne mogu se spontano vratiti već zahtevaju manuelno vraćanje (repoziciju). U većini slučajeva se moraju hirurški lečiti.
  • IV stepen – hemoroidi koji su stalno prolabirani i koji se ne mogu reponirati. Praktično u svim slučajevima se moraju hirurški tretirati.

U zavisnosti od stepena uznapredovalosti bolesti, upala unutrašnjih hemoroida se klasifikuje u četiri stepena. Po nekim autorima postoji i peti stadijum, tada govorimo o tromboziranim hemoroidima. U ovom stadijumu hemoroidalni čvorići su veoma bolni.

Naša bolnica je opremljena najmodernijom medicinskom opremom, te je moguće rešiti problem hemoroidalne bolesti u bilo kom stadijumu razvoja. Dijagnoza hemoridalne bolesti se postavlja fizikalnim pregledom koji podrazumeva digitorektalni pregled i anoskopski pregled čime se može ustanoviti o kom stepenu hemoroidalne bolesti se radi. Eksperti naše klinike u oblasti kolorektalne hirurgije će Vam nakon pregleda postaviti dijagnozu i doneti odluku o potrebi za nehirurškim ili hirurškim lečenjem.

Nehirurško lečenje hemoroida

Nehirurško (konzervativno) lečenje hemoroida podrazumeva promenu životnih navika i navika u ishrani, ali i uvođenje specifične terapije. Ova terapija može ukloniti potrebu za hirurškim lečenjem, te je zato veoma važno da se javite specijalisti opšte hirurgije čim osetite simptome. Nehirurško lečenje podrazumeva upotrebu lokalnih masti i krema, određenih lekova koji smanjuju protok krvi kroz hemoroide i obavezne izmene u načinu ishrane koje podrazumevaju unos veće količine tečnosti i hrane bogate vlaknastim materijama na prvom mestu.

Hirurško lečenje hemoroida

  • Minimalno-invazivan tretman
  • Klasična hirurška metoda

Minimalno invazivan tretman

Ako i nakon konzervativne terapije imate neprijatne simptome, možete da razmotrite minimalno invazivnu metodu. Najveći broj procedura podrazumeva jednodnevni hirurški zahvat. Za tretman unutrašnjih hemoroida preporučuju se sledeći tretmani:

Podvezivanje gumenom trakom – podvezivanje gumenom trakom je najčešće korišćena procedura. Gumene trake ili prstenovi se postavljaju oko osnove unutrašnjeg hemoroida. Kako se dotok krvi onemogući, hemoroid se smanjuje i degeneriše u roku od nekoliko dana. Mnogi pacijenti se žale na osećaj “zategnutosti” nakon procedure, što može da se olakša pomoću toplih kupki. Pacijentima se savetuje upotreba suplemenata vlakana kako bi se sprečila pojava konstipacije. Ako gumena traka otpadne moguća je pojava kasnijeg krvarenja, obično dva do tri dana nakon procedure. U nekim slučajevima pet do sedam dana nakon procedure taj deo postaje osetljiv. Druge, ređe komplikacije podvezivanja gumenom trakom su jak bol, tromboza drugih hemoroida i lokalizovana infekcija ili pojava gnoja (abscesa). Podvezivanje gumenom trakom retko izaziva teže komplikacije.

Skleroterapija – tokom skleroterapije u tkivo hemoroida se ubrizgava hemijsko jedinjenje koje dovodi do uništenja tkiva i formiranja ožiljka. Skleroterapija može da bude slabije efikasna od podvezivanja gumenom trakom.

Klasična hirurška metoda

Ako uprkos konzervativnim i minimalno invazivnim tretmanima i dalje imate hemoroide, moguće je da će biti potreban hirurški zahvat (hemoroidektomija) kako bi se uklonili. Ovaj hirurški zahvat se radi u opštoj ili kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Naša bolnica poseduje najsavremeniji aparat za rešavanje problema sa hemoroidima. Reč je o “Ligasure” metodi. Ovom metodom se vrši radiofrekventna koagulacija proširenih krvnih sudova uz pomoć “Ligasure” aparata. Prednosti ove metode su bolovi minimalnog intenziteta, brži oporavak gde se pacijenti nakon 24-48 sati vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Specijalisti

dr Dragan Stefanović

Specijalista opšte hirurgije
Direktor bolnice

dr Slobodan Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

dr Dragan Mihajlović

Specijalista opšte hirurgije - proktolog

dr Ana Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

dr Aleksandar Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

doc. dr Nebojša Ignjatović

Specijalista opšte hirurgije

dr Igor Đurišić

Specijalista opšte hirurgije