Endometrioza

Šta je endometrioza

Endometrioza je poremećaj koji predstavlja prisustvo tkiva sluzokože materice (endometrijuma) van šupljine materice. Ovakvo tkivo se ponaša isto kao i tkivo koje je lokalizovano u materici, tj. u svakom ciklusu raste, buja i krvari. Dok endometrijum koji je u šupljini materice može slobodno da raste i razvija se, na drugim mestima vrši pritisak na okolne strukture, pa izaziva kratkoročne i dugoročne poremećaje (sterilitet). Endometrioza je najčešće lokalizovana na jajnicima kada se prezentuje u vidu “čokoladnih cisti”, a zatim i na trbušnoj maramici zidova male karlice, vezama materice, jajovodima, ali i na udaljenim organima – oku i plućima. Najčešće se javlja u reproduktivnom dobu, između 25. i 35. godine.

Simptomi koji se javljaju kod pacijentkinja sa endometriozom:

  • Bolne menstruacije
  • Bolovi pri polnom odnosu
  • Bol u maloj karlici
  • Poremećaj menstrulanog ciklusa
  • Neplodnost

Endometrioza se ne može dijagnostikovati jednostavno. Podaci dobijeni od pacijentkinja, simptomi i ultrazvučni pregledi su nedovoljni u pogledu preciznosti dijagnostikovanja. Osim toga, ne postoje specifični laboratorijski testovi koji bi nedvosmisleno ukazali na postojanje endometrioze. Konačno, za sigurnu dijagnozu je neophodna pomoć hirurgije. Bez obzira da li se radi o klasicnoj ili laparoskopskoj operaciji, hirurška intervencija i histopatološka verifikacija su najsigurnije metode dijagnostikovanja i lečenja endometrioze.

Lečenje endometrioze

Lečenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lekove. Izbor metode lečenja zahteva individualni pristup i bazira se na stručnoj proceni ginekologa, a na osnovu prikupljenih podataka o samoj bolesti pacijentkinje.

Lekovi protiv bolova

Lekar može preporučiti da uzimate lekove koji će smanjiti bol, poput nesteroidnih lekova kao što su ibuprofeni ili naproxen, kako bi vam bilo lakše kod bolnih menstrualnih grčeva. Ipak, ako primetite da čak i maksimalna doza ne olakšava bol i ne opušta vas, odbacite ovaj pristup i probajte neki drugi.

Hormonska terapija

Dopunski hormoni su ponekad vrlo efikasni u smanjenju ili potpunoj eliminaciji bola koja nastaje zbog endometrioze. To se događa zbog toga što rast ili pad hormona tokom menstrualnog ciklusa može izazvati da se implantanti endometrijuma zgusnu, puknu i krvare. Hormonska terapija može usporiti rast i sprečiti nova pojavljivanja endometrialnih tkiva.

Laparoskopska operacija

U većini slučajeva operacija se izvodi laparoskopski. Laparoskopija je minimalno invanzivni operativni zahvat bez klasičnog operativnog reza i bez presecanja struktura prednjeg trbušnog zida.  Prednosti laparoskopije u odnosu na klasičnu hiruršku operaciju (laparotomiju) osim minimalnih ožiljaka su i brži postoperativni oporavak, smanjeno intraoperativno krvarenje, slabiji postoperativni bol, manji rizik od stvaranja priraslica i ožiljaka. Žene 24 sata posle operacije odlaze kući dok se posle klasičnog zahvata u bolnici ostaje oko pet dana.

Specijalisti

dr Vladimir Antić

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Sonja Pop-Trajković

Specijalista ginekologije i akušerstva

prof. dr Aleksa Andrejević

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Strahinja Manojlović

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Bojan Lukić

Specijalista ginekologije i akušerstva