Histerektomija

Šta je histerektomija

Histerektomija predstavlja operativni zahvat tokom koga se uklanja materica sa ili bez uklanjanja jajnika i jajovoda.

Najčešća indikacija za izvođenje ove intervencije u generativnom periodu žene je malignitet same materice, grlića materice i adneksa (jajovoda i jajnika). Histerektomija se primenjuje i za lečenje benignih stanja (fibroma i mioma materice, adenomioza, endometrijalnih polipa, abnormalnih krvarenja, hiperplazije endometrijuma), naročito kod žena koje su su završile reprodukciju, a kod kojih konzervativni tretman nije dao odgovarajuće rezultate.

Postoji nekoliko tipova ove operacije:

  • Subtotalna histerektomija ili supracervikalna histerektomija je hirurška intervenija tokom koje se uklanja samo telo materice, dok grlić ostaje na svom mestu, povezan sa vaginom. Indikacije za ovu operaciju su obično benigna stanja koja ne reaguju na konzervativni tretman, a uzrokuju značajne tegobe i onemogućavaju normalan kvalitet života žene.
  • Radikalna histerektomija obuhvata potpuno uklanjanje grlića materice zajedno sa cerviksom. Primenjuje se kod postojanja maligniteta materice i grlića.
  • Radikalna histerektomija i obostrana salpingoovarijektomija (adneksektomija) podrazumeva potpuno uklanjanje materice i grlića sa obostranim adneksama (jajovodima i jajnicima). Izvodi se kod karcinom grlića, materice jajovoda i jajnika.

Histerektomija se može izvesti na više načina:

  • Abdominalna histerektomija
  • Vaginalna histerektomija
  • Laparoskopska histerektomija

Abdominalna histerektomija

Abdominalna histerektomija se izvodi tako što se napravi uzdužni rez na prednjem trbušnom zidu. Kod ove intervencije postoperativni tok traje duže u odnosu na onaj nakon laparoskopske intervencije. Duži postoperativni tok kao i bol koji se javlja nakon operacije proizilazi iz činjenice da je potrebnio više vremena da zaraste koža ali i svi slojevi potkožnog tkiva.

Vaginalna histerektomija

Vaginalna histerektomija smanjuje bol i oporavak ali može biti izvedena samo kod pacijentkinja koje imaju malu matericu i nemaju druge zdravstvene probleme koje mogu uzrokovati stvaranje priraslica. Kod vaginalne histerektomije uklanja se i grlić materice.

Laparoskopska histerektomija

Laparoskopska histerektomija se izvodi preko tri mala reza – jedan na osnovi pupka i dva manja reza iznad kukova sa svake strane. Materica se odstranjuje kroz mali rez koji se pravi na vrhu vagine ukoliko materica nije uvećana, ili kroz mali rez na prednjem trbušnom zidu. Ono što predstavlja jednu od prednosti laparoskopske histerektomije jesu mali rezovi i kraći period oporavka, uz minimalne postoperativne tegobe.

Nakon laparoskopske histerektomije bolnicu napuštate obično drugog postoperativnog dana. Do potpunog povratka u svakodnevnu rutinu potrebno je oko 2 nedelje. Oporavak nakon vaginalne histerektomije je kraći i manje bolan u odnosu na abdominalnu histerektomiju. Kompletan oporavak može trajati 3-4 nedelje. Ne preporučuju se teže fizičke aktivnosti ili upražnjavanje seksualnih odnosa 6 nedelja nakon operacije.

Specijalisti

dr Vladimir Antić

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Sonja Pop-Trajković

Specijalista ginekologije i akušerstva

prof. dr Aleksa Andrejević

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Strahinja Manojlović

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Bojan Lukić

Specijalista ginekologije i akušerstva