Operacija hidrocele

Hidrocela (vodena kila)

Hidrocela predstavlja prisustvo tečnosti u unutar omotača koji obavija testis ( tunica vaginalis testis ).

Normalno se tokom embrionalnog razvoja testis iz trbušne duplje spušta u skrotalnu vrećicu. Na tom putu spuštanja testisa u skrotum zaostaje otvor koji spaja trbuh i srotalnu vreću. Usled nedostatka tog kanala tj komunikacije između trbuha i skrotuma nastaje vodena kila ( Hidrocela ).

Češća je u dečijem uzrastu, smatra se  urođenom, međutim nijee apsolutna retkost da se javi i kod odraslih muškaraca, kada je uglavnom posledica truma ili upalnih procesa sadržaja mošnica.

Ekvivalent muške hidrocele kod žena je tzv. Nuck-ova cista.

Hidrocela je uglavnom j asimptomatska, bezbolna. Jedina, golim okom, vidljiva promena je uvećana jedna polovina skrotuma ( mošnica ).

Iako je bezopasnog karaktera u nekim slučajevima, naročito ukoliko je vodena kila dimenzija, može izvršiti pritisak na testis i dovesti do njegove atrofije i potencijalnog steriliteta.

Dijagnoza se postavlja ultrazvučno. Nekada vodena kila može imitirati postojanje ingvinoskrotalne kile zato je pregled specijalste neophodan.

Operacija hidrocele

Hiruško rešavanje hidrocele nije preporučljivo u prvih godinu dana života iz razloga što može doći do spontanog povlčačenja vodene kile.

Operacija je rutinska, obavlja se u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Ingvinalnim rezom vrši se podvezivanje komunikacije između trbušne duplje i mošnica ( processus vaginalis-a ). Kao druga metoda radi se kroz skrotalni rez. Tada se vrši parcijalna resekcija i everzija omotača testisa. Oporavak od operacije je brz. Dan nakon operacije pacijent ide kući. Kompletan oporavak se očekuje za oko 21 dan kada se pacijent vraća svakodnevnim aktivnostima.

Lekari specijalisti

dr Slađana Živković

Specijalista urologije

dr Bratislav Pejić

Specijalista urologije

prof. dr Ivan Ignjatović

Specijalista urologije

Doc. dr Jablan Stanković

Specijalista urologije