Vazektomija

Vazektomija - muška kontracepcija

Ukoliko ste sigurni da ne želite imati više djece, jedna od najefikasnijih metoda kontracepcije je vazektomija.

Vazektomija je operativna metoda kojom se podvezivanjem semenovoda (ductus deferens) i odstranjenjem njegovog manjeg dela onemogućava prolaz spermatozoida (muških polnih ćelija) prilikom orgazma i ejakulacije (izbacivanje muškog semena tokom snošaja) u mokraćnu cijev penisa i u vaginu.

I ako je uobičajeni naziv za ovu proceduru “ Muška sterilizacija”,  ne odgovara stvarnom stanju jer muškarac ne postaje sterilan, tj. neplodan, već proizvodnja muških spolnih ćelija i dalje postoji, samo ne dolazi do mogućnosti spajanja sa ženskom jajnom ćelijom i oplodnjom.

Metoda je vrlo sigurna u planiranju obitelji, a muškarac treba biti siguran da želi postupak jer ponovna uspostava muške plodnosti nije tako uspešna.

Vazektomija nema uticaja na:

  • Hormonsku aktivnost testisa jer se proizvodnja testosterona i dalje odvija nesmetano
  • Mokrenje
  • Erekciju i polne funkcije
  • Doživljaj ugode i orgazma
  • Izbacivanje ejakulata

Tokom orgazma dolazi do izbacivanja ejakulata u kojem nema muškog semena (spermatozoida), već je prisutna samo nešto prozirnija sluzava tečnost koja se luči u prostati i semenim kesicama koji se nalaze uz prostatu i ne učestvuju u proizvodnji spermatozoida

Nakon donošenja odluke o provođenju vazektomije potrebno se javiti na pregled urologa koji će izvršiti zahvat koji će dati sve neophodne informacije o samom zahvatu, mogućim komplikacijama i postoperativnom toku.

Sam operativni zahvat traje oko 40min i može se izvesti i u lokalnoj anesteziji.

Nakon 10 dana od operacije radi se kontrolni spermogram kako bi se potvrdio izostanak spematozoida a samim tim i uspešnost operacije. S obzirom da jedna količina spermatozoida zaostane u mokraćnoj cevi neophodno je nekoliko opreznih ejakulacija kako bi se mokraćna cev potpuno oslobodila zaostalih spermatozoida.

Lekari specijalisti

dr Slađana Živković

Specijalista urologije

dr Bratislav Pejić

Specijalista urologije

prof. dr Ivan Ignjatović

Specijalista urologije

Doc. dr Jablan Stanković

Specijalista urologije