Operacija vena

Proširene vene

Proširene vene su predstavljaju jedan od najčešćih patoloških stanja u našoj populaciji. Svaka treća žena i svaki drugi muškarac tokom života dobije proširene vene.

Cirkulacija venske krvi zavisi od kontrakcija mišića potkolenice i kvaliteta samih vena. Naime, venski zalisci, koji normalno postoje u našim venama, omogućavaju usmeravanje kretanja krvi ka srcu. Savremeni način života, dugotrajno sedenje na poslu, odsustvo fizičke aktivnosti i sve češća gojaznost onemogućavaju dejstvo venske pumpe, tako da krv pod dejstvom zemljine teže ostaje u donjim delovima nogu, koji vremenom oteknu. Ovi otoci su u početku bezazleni, povlače se tokom noći, a tokom dana se postepeno povećavaju. Ukoliko ovakav proces dugo traje, pogotovo kada postoji porodična istorija o bolesti proširenih vena, dakle genetska predispozicija za slabost venskog zida, otoci postaju trajni, a zidovi vena postaju sve tanji i javljaju se segmentna proširenja, varikoziteti, u kom slučaju govorimo o bolesti proširenih vena.

Iako proširene vene predstavljaju jedno benigno oboljenje, komplikacije proširenih vena mogu biti veoma teške. Najčešće komplikacije su tromboza površnih i dubokih vena, koja se dalje komplikuje pojavom venskih “čireva” lokalizovanih najčešće na unutrašnjoj strani potkolenice. Kao krajnja i najteža komplikacija duboke venske tromboze je embolija pluća, koja u velikom procentu, bez pravovremeno sprovedene terapije može dovosti i do smrtnog ishoda.

Operacija proširenih vena

Iskustvo nam govori da je hirurško lečenje proširenih vena najopravdaniji pristup i da daje nabolje i dugotrajne rezultate.

Skleroterapija

Kod pacijenata kod koji postoji strah od hirurške intervencije ili pak postoji apsolutna kontraindikacija za istu rešenje je nehirurško lečenje proširenih vena. Naša bolnica se može pohvaliti nehirurškim lečenjem proširenih vena metodom skleroterapije. Intervencija se izvodi u ambulantnim uslovima jednostavnim aplikovanjem posebnog sredstva. Nakon aplikacije ekstremitet se uvija u elastični zavoj i pacijent odmah napušta bolnicu uz savet za nošenje elastičnog zavoja svakodnevno nakon ustajanja, obavljanja aktivnosti tokom dana i skidanje zavoja pre spavanja. Obzirom da nijedan slučaj nikada nije isti, broj skleroterapija određuje vaskularni hirurg nakon pregleda. Nekada je potrebno više serija skleroterapije, naročito ako se radi o većem kapilaru.

Specijalisti

dr Žikica Džudžić

Specijalista opšte hirurgije

dr Dragutin Grozdanović

Specijalista opšte hirurgije