Operacije žučne kese

Žučna kesa

Žučna kesa je deo ekstrahepatičnog žučnog sistema. Kruškastog je oblika i ima funkciju rezervoara žuči. Žuč ima ulogu u varenju hrane i emulgaciji masti čime se omogućuje apsorpcija masnih supstanci u crevima. U normalnim uslovima se stvara oko 600-1000ml žuči za 24h.

Laparoskopska / klasična operacija

Zlatni standard u abdominalnoj hirurgiji je laparoskopska operacija. To je vrsta minimalno invazivne hirurške metode, koja se izvodi kroz nekoliko malih otvora na trbuhu. U narodu ovu operaciju često nazivamo “laserskom operacijom” ali se ovde ne radi o upotrebi lasera, već posebnih laparoskopskih instrumenata. Trajanje operacije je u proseku oko sat vremena.

Najčešća indikacija za operciju žučne kese je akutna ili hronična upala žučne kese, prouzrokovana postojanjam kamenčića, polipa ili “mulja” u žučnoj kesi.

Kao i svaka druga opearacija i laparoskopska operacija nosi određene rizike od komplikacija, koji su na svu sreću kod ove vrste operacija, svedene na minimum. Najčešće komplikacije su: povrede krvnih sudova, žučnih kanalića, creva, želuca, jetre, infekcije rana, intraabdominalni apscesi.

Prednosti laparoskopske metode nad otvorenom (klasičnom) operacijom su mali rezovi na trbuhu i postoperativni ožiljci nakon operacije, kraće vreme trajanja operacije i ležanja u bolnici kao i brži postoperativni oporavak.

Lekari specijalisti

dr Dragan Stefanović

Specijalista opšte hirurgije
Direktor bolnice

dr Slobodan Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

dr Dragan Mihajlović

Specijalista opšte hirurgije - proktolog

dr Ana Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

dr Aleksandar Jovanović

Specijalista opšte hirurgije

doc. dr Nebojša Ignjatović

Specijalista opšte hirurgije

dr Igor Đurišić

Specijalista opšte hirurgije