Cista na jajniku

Ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima su tvorevine – šupljine ispunjene tečnošću, koje se mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika.

Dobroćudne ciste možemo podeliti u dve gupe:

  • Funkcionalne ciste koje nastaju zbog poremećaja u funkciji jajnika, najčešće tokom ovulacije. Mogu biti Folikularne i Luteinske.
  • Nefunkcionalne ciste koje nastaju razmnožavanjem ćelija u procesima koji nisu povezani s ovulacijom i mogu biti dermoidne ciste (teratom jajnika), endometriotične ciste, cistadenom.

Manje ciste su često asimptomatske. Tegobe se javljaju sa njihovim uvećanjem zbog vršenja pritiska na okolne organe. Tom prilikom se javlja nadimanje stomaka, bolna peristaltika, bol u maloj karlici pre ili u toku menstrualnog ciklusa, bolan seksualni odnos, bol u donjem delu ledja… Prilikom pucanja funkcionalne ciste i izlivanja sadržaja u trbušnu šupljinu, najstaje oštar bol poput uboda nožem.

Iako je većina cisti benigne prirode, one mogu dovesti do izraženih komplikacija. Tako može doći do uvrtanja ciste ili čak uvrtanja samog jajnika oko svoje ose, što se manifestuje izrazitim bolom u maloj karlici. Ako se na vreme ne reaguje, do samog jajnika ne dolazi dovoljna količina krvi, pa samim tim dolazi do odumiranja tkiva. Pucanje nefunkcionalnih cisti moze dovesti do zapaljenja trbušne maramice.

Folikularna cista

Folikularna cista (vodena cista): pre ovulacije u jajniku se razvija jajna ćelija okružena „vrećicom“ koju nazivamo folikul. Prilikom ovulacije folikul puca, oslobađajući jajnu ćeliju i otpuštajući je u jajovod. Ako ne dođe do pucanja folikula, on nastavlja da raste, ispunjavajući se većom količinom tečnosti kada nastaje cista. Može biti različitih veličina, no obično je manja od 6 cm. Obično se povlači sama od sebe i retko zahteva hirurško lečenje.

Luteinska cista

Luteinska cista (cista žutog tela):Folikul se nakon oslobađanja jajne ćelije resorbuje. Ali ako se folikul koji je oslobodio jajnu ćelije ne resorbuje i otvor na folikulu se zatvori, dodatna tečnost može da se sakupi i ova akumulacija tečnosti izaziva stvaranje luteinske ciste. Ponekad može doći do pucanja krvnog suda i tada se krv može “izliti” u cistu kada se ona naziva hemoragična cista.

Dermoidna cista

Dermoidna cista (teratom jajnika) – to je dobroćudna tumorska formacija koja može sadržavati različite tipove tkiva (koštano, mišićno, hrskavično tkivo, dlake).

Endometriotična cista

Endometriotična cista – endometrioza je pojava tkiva endometrijuma izvan same materice gde se on normalno nalazi. Najčešće se prezentuje u vidu ciste koja je ispunjena krvlju. Krv vremenom dobija braonkastu boju te se zbog toga nazivaju i “čokoladnim cistama “.

Cistadenom

Cistadenom – dobroćudna tumorska promena koja se razvija na spoljašnjoj strani jajnika.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza ciste se postavlja ginekološkim pregledom, a potvrđuje ultrazvukom kojom prilikom se može odrediti položaj ciste i njena veličina. Ponekad se kao dopunska dijagnostika radi i CT ili MR radi preciznije interpretacije.

U zavisnosti od prirode same ciste, razllikuje se i lečenje. Funkcionalne ciste iziskuju praćenje, koje podrazumeva redovne ginekološke i ultrazvučne preglede u roku od par meseci zbog spontanog pucanja cisti. Ukoliko cista intenzivno raste, ili dugo perzistira, potrebno je laparoskopsko uklanjanje.  Ako se pak funkcionalne ciste javljaju često nakon pucanja, lekar može preporučiti kontraceptivnu terapiju koja sprečava ovulaciju pa samim tim i njihov nastanak.

Nefunkcionalne ciste zahtevaju operativno lečenje. Ono se najčešće izvodi laparoskopskim putem. Ukoliko je cista velika, lečenje se izvodi klasičnom operacijom (laparotomijom). Preparat dobijen operacijom se šalje na patohistološku verifikaciju kojom se utvrđuje definitivna priroda ciste.

Zloćudne ciste

Zloćudne ciste javljaju se kao oblik karcinoma jajnika. On se javlja u 20 na 100 000 žena i može biti i u drugim oblicima. Te se ciste razlikuju od dobroćudnih po samom izgledu, a konačno se dokazuju analizom uzorka tkiva. Obično sadrže više šupljina, izdanke u unutrašnjost ciste, druge nepravilosti te kod nalaza takve ciste postoji sumnja na zloćudni proces.

Specijalisti

dr Vladimir Antić

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Sonja Pop-Trajković

Specijalista ginekologije i akušerstva

prof. dr Aleksa Andrejević

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Strahinja Manojlović

Specijalista ginekologije i akušerstva

dr Bojan Lukić

Specijalista ginekologije i akušerstva